Wednesday, May 2, 2012

Naine, kes muutis maailma armastuse abil- Rutt



Armastus on tugev nagu surm. See saavutab võidu sõja üle, tõukab troonilt hirmuvalitsejaid, paneb vägivaldsed mehed pisaraid valama. Kui seda suudab inimlik armastus, siis minu küsimus on- milleks on võimeline Jumala armastus? Kui palju enam suudab Jumala armastus muuta maailmat, milles elame? Jumala armastus on seotud tihti teiste heaolu, sõltumata hinnast. Minu arvates näitab Ruti lugu sellist armastust!

Ruti nimi tähendab muideks "sõprust." Õpetussõnad on meile kõigile tuntud ning üks neist õpetussõnadest ütleb, et TÕELINE sõber armastab IGAL AJAL. Minu arvates Rutt vääris oma nime. Petlemma naised räägivad Rutist- Ruti raamatu 3:11 ütleb: "...sest mu rahva väravas teab igaüks, et sa oled tubli naine."'

Üks tähelepanek veel. Rt.4:14-15 ütleb: "Siis naised ütlesid Noomile: "Kiidetud olgu Issand, kes täna ei jätnud sind lunastajata! Saagu ta nimi kuulsaks Iisraelis! Saagu ta sulle hingejahutajaks ja toitjaks su vanas eas, sest su minia, kes sind armastab, on teda sünnitanud, tema, kes sulle on parem kui seitse poega!" Number 7 on täiuse ja täiuslikkuse sümbol. Need naised seal ütlesid, et Ruti armastus on väärt seitset täiuslikku poega! Mõtle nüüd selle peale, milline oli mehe, eriti veel kasvava mehe, väärtus tolleaegses ühiskonnas- see annab aimu Ruti armastuse VÄÄRTUSLIKKUSEST!

Paulus kirjeldab meile Jumala armastuse olemust 1.Kor. 13:4-7. Kui me vaatame Rutti sellest kirjakohast lähtuvalt, siis me näeme, et igas tema elu aspektis kajastus selline armastus. Paulus ütleb, et armastus on pikameelne, see tähendab kannatlik, ning helde ehk lahke. Rutt oli abielus Mahloniga, Orpa Noomi teise poja Kiljoniga (Kaldkirjas nimede puhul on tegemist on Noomi poegadega). Noomi poegade nimed tähendavad "haigus" ja "kustumine," mis vihjab nende nõrgale tervisele. 10 aastat pärast nende poegade isa (ühtlasi ka Noomi mehe) surma, surid ka need kaks poega- seega enne nende meeste surma "AVANES Rutil VÕIMALUS" kannatliku armastuste praktiseerimiseks. Haigete inimestega pole ju kerge koos elada, nende eest tuleb hoolt kanda, mis võib vahel üsna tülikas olla.

Lahkus on osa kannatlikkusest. Kannatlikkus seisneb "heaks olemises," samal ajal kui lahkus seisneb "hea tegemises". Kolmel korral räägitakse Ruti raamatus Ruti lahkusest/tublidusest. Ka Boas, Ruti tulevane  mees, mainib Ruti lahkusest/tublidusest 2. peatüki 11. salmis ja 3. peatüki 10. salmis.


Paulus ütleb, et armastus ei ole omakasu otsiv ega ärritu kergesti. Rutt KINDALSTI märkas, kui paljud oleksid võinud neid Noomiga aidata, kui nad Petlemma saabusid. Boas ei olnud ilmselt ju ainus sugulane. Samas oleks Rutt võinud vihastada, et Noomi ei aidanud tal viljapäid korjata. Enesevalitsuse kaotamine ei lahenda aga midagi- vastupidi.

Piibel räägib sellest, et armastus ei jäta meelde neid asju, mida Sa oled valesti teinud. Armastus unustab kiirelt ning keeldub taga rääkimast inimeste eksimustest. Rutil oli VÕIMALUS rääkida taga oma uutest naabritest, aga ta säilitas nendega rahu. Samas me ju teame, et Ruti saladuseks oli armastus Jumala vastu, mis tagas talle kaitse "Issanda tiibade all." (Rt. 2:12) Armastus usaldab ALATI- nii ütleb Paulus.

Kui Sa tead, kes on Corrie ten Boom, siis Sa kindlasti tead ka tema kuulsat tsitaati "Don't wrestle- nestle!" Niisiis, kui end inglise keeles saaksin väljendada, siis Rutt nestled under God's wings ja leidis Jumala armastuses turvalisusele lisaks tasu, vaatamata oma ebakindlale olukorrale.

Armastus ei anna kunagi alla! Rutt nõndasamuti: ta abiellus Boasiga (tegelikult pidi Boasiga abielluma Noomi, aga ta abiellus Noomi eest), Noomi sai muudetud oma minia sõpruse kaudu. Rutil ja Boasil sündis laps, kellele pandi nimeks Oobed, mis tähendab "worship" (ma ei osanud head eestikeelset sõna siia panna, sest see worship hõlmab nii paljut).


Kui tulevad rasked ajad, siis tõeline armastus ei vannu nendele alla. Inimene, kelles elab Armastus, armastab ka siis, kui teda ennast selle armastamise eest vastu ei armastata. (Palju armastust ühes lauses :D). Armastus ütleb: "Kuhu lähed Sina, sinna lähen mina. Kus elad Sina, seal elan mina." (Rt.1:16-17).

Kui meie oleme järjekindlalt otsustanud armastada inimesi Jumala armastusega sellisel viisil, nagu Rutt seda tegi, siis muudame me maailma! :) Who is with me?! :D