Tuesday, January 6, 2015

Õppetunnid aastast 2014

Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Aeg: 6.jaanuar

Iga kord, kui saabub uus aasta, imestan ikka ja jälle, et kuidas küll aastad nii kiiresti lähevad, eriti alates keskkoolist. Me oleme Ardiga juba pea pool aastat abielus olnud. Pool aastat!!

Inimesed teevad uue aasta alguses või vana aasta lõpus ikka kokkuvõtteid - ja neid ongi tarvis teha! Vastasel juhul unustad selle, mis oluline, võtad iseenesest mõistetavana selle, mis tegelikult pole iseenesest mõistetav, unustad olla tänulik iga päev, unustad loota ja usaldada... Unustad tähtsad õppetunnid või lased sisse kibestumise, kuigi pole isegi põhjust kibestuda.

Sellel aastal õppisin ma nii mõndagi. Panen siis siia mõned punktid:
1. Alusta õppimist kohe, kui kool hakkab. Ära lükka õppimist kogu aeg edasi, sest muidu on üheks KT-ks liiga palju õppida. Rääkimata eksamisessist.

2. Ole alati kõiges, mis Sa teed või ütled, alandlik. See ei tähenda, et oled mõtlemisvõimetu või Sul pole iseloomu. See tähendab, et Sul on teine motiiv - treenida oma südant andma andeks, kui Sa ei taha, neelama alla oma valu, kui see on raske, ütlema komplimente inimesele, kes on Sulle haiget teinud, naeratama ka siis, kui on valus, naeratama neile ja hästi suhtuma neisse, kes käituvad Sinuga kui tõprad. Alandlikkus on hea omadus abieluks. See omadus hoiab abielu väga tervena. Ardi on mulle seda väga palju õpetanud ja selle omadusega mulle suureks eeskujuks. Jälle üks asi, mis teeb ta sisemiselt nii ilusaks..

3. See, mida Sa oma ajaga teed, ütleb Su kohta palju. Seda ütles PV mulle 23. mai pärast seda, kui olin tunde telekat vaadanud, igasugust rämpsu sisse söönud, niisama molutanud. Iga kord, kui teleka käima panen või rämpsu söön, tuleb see lause meelde.. Haha. :D Ühesõnaga - mõista oma kaduvust ja kasuta oma väärtuslikku aega, et investeerida oma tulevikku.

4. Ära unusta väikseid imesid, mida Jumal iga päev Su elus teeb. Ole tänulik ja ülistuse ajal kiida Jumalat nende asjade eest. Kiida teda palves igal hetkel, kui sõidad üksi bussiga või jalutad kooli/koolist koju.

5. Ole tänulik - kõiges! Ka nende väikeste asjade eest, mis tunduvad nii iseenesest mõistetavad, nagu hea perekond, ilus ja puhas kodu, head hinded, head sõbrad, hooliv abikaasa, head anded, korralik söök laual, taskuraha jne. Isegi kui asjad on kehvasti - võid tänada ju selle eest, et asjad ei ole veelgi kehvemad, sest alati saab kehvemaks minna. Ma arvan, et Murphy ühes oma seadustega nõustub minuga. :)

6. Pea meeles 3 nõuannet, mida MaMe Sulle andis:
a) Püsi Jumala lähedal: ära lase enda sisse interneti, sõprade, muusika, teleka jt kanalite kaudu midagi, mis Teda kurvastaks
b) Loe iga päev Sõna, kuni tunned, et see on Sind seestpidi puudutanud
c) Anna iga päev, igal hommikul end koos oma südamega siiras lapselikus palves Tema juhtimise, hoole ja kaitse alla.

7. Ole kõigi suhtes lugupidav. Sa iial ei tea, mil räägid kaltsudesse maskeeritud presidendiga.. "Mõned teist on endi teadmata võtnud külalistena vastu ingleid." He.13:2

8. Ära ole koos inimestega, kes räägivad teistest taga. Esiteks - see hakkab ka Sulle külge. Teiseks - kui ta räägib Sinule kedagi taga, siis päris kindlasti räägib ta teises seltskonnas Sinust taga. Sõbra ja klatšija vahe on see, et sõber - kui ta näeb, et teed kohutavaid vigu, siis ta ütleb Sulle seda. Klatšija räägib kõigile, milline Sa "oled" ja lisab sellele veel veidi omapoolset vürtsi ja "aksessuaare". Klatšijad ei suuda olla ilma tagarääkimiseta. Nad vaid kahjustavad teiste mainet, tihti räägivad teisest teda tundmata. Jumala jaoks on inimese maine tähtis ning kui Sa kahjustad kellegi mainet tagarääkimisega, siis see läheb Sulle kalliks maksma.VÄGA kalliks.


9. Ära kunagi otsusta kellegi üle kellegi teise juttude põhjal, eriti kui see, mida oled kuulnud, on enamjaolt vaid negatiivne. Enne, kui Sa ei ole temaga poole ööni rääkinud südamest südamesse, ei ole Sul õigust suhtuda eelarvamusega inimesesse, keda Sa ei tunne. Mina uskusin ühe inimese kohta meie kirikus igasuguseid asju, aga aasta viimastel nädalatel õnnestus mul temaga pea iga päev koos olla ja näha, kui siiras ja armas inimene ta tegelikult on. Teised kõik on ilmselt tema peale lihtsalt kadedad. Ma ei väida, et ta ise oleks mingi ingel, aga jutud temast on küll suures osas alusetud. Pealegi - kes meist üldse ingel on? Me kõik teeme vigu - ja VÄGA PALJU vigu. Ja muideks, enamik klatšist on põhjustatud kadedusest.

10. Kehvas olukorras ära kaota lootust, et Jumal tuleb Sulle appi. Ta tuleb ja tõmbab Su välja rasketest eluolukordadest. Võitle selle poolega, mis tahab alla anda! Usu ja looda! "Sel päeval, mil ma appi hüüdsin, vastasid sa mulle; sa tegid mind julgeks, mu hinges on tugevus." Ps. 138:3