Tuesday, December 28, 2010

Uus elu Kristuses




Täiesti veider lugu... Ühel laupäeva hommikul võtsin uue vihiku.. See oli küll sodivihik, aga tahtsin kaanega midagi vahvat ette võtta- kaunistada selle igasuguste ornamentidega... Krabasin siis uhked vildikad, pliiatsid ja asusin asja kallale... Kui minu suur töö ja vaev kaanele oli ära kulutatud, tundsin esile kerkimas pahameelt.. See ei näinud välja selline, nagu oleksin tahtnud.. Tundsin, et rikkusin selle kaane ära.. Kuid siis hakkasin endamisi mõtlema- see on ju kõigest sodivihik... Tegin vihiku lahti- mida hekki- seal on teine kaas veel- JA TÄIESTI PUHAS JA UUS!



Tegelikult avastasin täiesti vaimse tarkusetera selles loos.. Mina elasin kunagi elu, mille enda arvates täiesti ära rikkusin... Tahtsin aega tagasi keerata ja kõike otsast alustada. Ja tegelikult Jeesus kinkiski ju mulle täiesti uue elu! Ja ma ütlen päris ausalt (:D) : Kuigi Sulle võib-olla tundub, et oled oma elu täiesti kihva keeranud, nn oma kaanele joonistanud seikasid ja teinud haiget perekonnale, sõpradele jne, siis Jeesusel on Sinu jaoks uus kaas. TÄIESI PUHAS JA UUS!



Mul ripub Piibli küljes üks liblikas. Selle tagaküljele on kirjutatud kirjakoht: 2.Ko. 5:17. Ehk siis: "Niisiis:kui keegi on Kristuses, siis on ta uus loodu, vana on möödunud, vaata, uus on tekkinud!" Mitte kunagi varem pole ma seda kirjakohta veel selgemalt mõistnud kui pärast seda intsidenti. Võib-olla Sa isegi ei saa sellest postitusest aru või loed ja mõtled: mida hekki see nüüd oli, aga.... Minu jaoks oli see eredaim päikesekiir selles päevas.. Mis võikski olla parem kui message from Daddy... ;)


Thursday, December 23, 2010

"Jumal, palun anna mulle võimalust teenida!"

Küsi endalt, armas sõber- Kui palju oled Sa Jumala käest palves küsinud: "Jumal, palun anna mulle võimalust kedagi teenida!" Peaksid ehk paljud meist tunnistama, et see on palve, mida me just väga tihti ei palu, KUI üldse palume. Mina usun, et teenimine on vajalik. Uurige kas või Piiblit, et näha, KUI PALJU Jeesus käis teenimas... Kas Sina oled Jeesuse moodi?


Teenimine tähendab minu jaoks rõõmu! Mäletan, kuidas ühel koolitusel käisime Mailaga ja Innariga üht vana naist aitamas. Me ei teinudki midagi erilist- pühkisime põrandad, kloppisime vaipu, tegime voodid ja diivanid korda..... Innar kühveldas väljas lund. Kogu lugu. Ja oleksite vaid näinud selle naise silmi- ta oli NIIIIIIIIIIIIII rõõmus!


Teenida saab nii palju erinevatel viisidel- finantsiliselt, emotsionaalselt(armastuse ja sõpruse pakkumisega), vaimselt (palve) jne. Teenimise olulisus seisneb mitmes aspektis: alustada võib rõõmu valmistamisega ja lõpetada elu päästmisega. Nii et- Kas teenimine on oluline? Jah. Absoluutselt!

Istusin ühel päeval oma toes kummutil ja mõtlesin sellele, kui palju on mind nt finantsiliselt toetatud... (Minu jaoks oli väga suur probleem see, kuidas ma paki Ameerikasse saan saata. Aga mul oli sõpru, kes toetasid mind... )Seal kummuti peal ma palvetasin... Ma palusin, et mul oleks võimalus kedagi teenida... Kohe.


Ema kutsus mind kööki.. Ta pidi minema poodi, aga ei saanud saapaid jalga. Tundub imelik, eks- aga rasedatel on üsna raske üle oma suure kõhu täiesti normaalseid ja igapäevaseid asju teha- nagu näiteks asju maast korjata või saapaid jalga panna jne. Isegi kummardamine osutub tõsiseks peavaluks... Aga sel hetkel, kui panin oma emale saapaid jalga- ma tundsin lihtsalt siirast rõõmu ja armastust. Mulle meenus lugu Piiblist, kus Jeesus pesi jüngrite jalgu... Lugu tõelisest alandlikkusest ja austusest...

Mis ma tahan öelda? Teenige, teenige ja veelkord teenige! Maailmas on levimas täiesti jabur kuulujutt, et kui annad, jääd ise palju rohkemast ilma- kui jagad kellegagi oma krõpsupakki, saad ise vähem.. Oh, yeah? Mõtle sellele, kui palju on Sinuga jagatud- Kas Sa tõepoolest saad sel juhul vähem?

Ole õnnistatud...

Friday, December 10, 2010

Minu hirmud

Meil kõigil on hirme, kas pole nii? See, et Sa tunnistad, et Jah, mul on hirme, ei ole häbiasi.

Üks olulisemaid asju on endale teadvustada oma hirmud. Hirmul on hävitav jõud- täpselt samamoodi, nagu usul on ülesehitav jõud...



Kui ma olin väike, siis kartsin ma marutaudis kährikuid. Juhtus kord nii, et üks selliseid ründas minu koera. Koer oli eelnevalt küll vaktsineeritud, kuid ainult teadmine, et selliseid meie metsas ringi liigub, põhjustas minus meeletut hirmu.. Näiteks- kui ema palus mul pesud õhtul kell 23 südasuvel välja viia, siis hakkasin ma hüsteeriliselt nutma. olin valmis mida iganes muud tegema, et ei peaks vaid pimedas õue minema... Sama lugu oli siis, kui pidin õhtul koerale süüa viima- ma lihtsalt ei julgenud. saatan oli minusse nii palju hirmu sisendanud.. Aastad möödusid ja ma kasvasin sellest hirmust välja..


Mul on olnud veel igasuguseid hirme- tõsi, pimedust pole ma kunagi kartnud. Kunagi, 10-aastaselt, kartsin, et iga maja kohalt sõitev lennuk kukub minu maja peale ja mu kodu põleb maha.. Siis 12-aastaselt kartsin, et mu koeraga juhtub õnnetus- et ta jookseb kodust ära ja jääb auto alla..

Nüüd on mul teistsugused hirmud:
1) Ma kardan, et vean Jumalat alt. See on hirm, mille ees vb paljud kristlased seisavad. Me üritame kogu hingest Jumalale meelepärased olla. Vahel paneme aga nii puusse, et... Endal hakkab ka piinlik. Selle peale ütles Jumal mulle kord hästi vahvalt: "Ma saan ju aru- Sa oled inimene.."

2) Kardan inimestele pettumust valmistada. Ma tean, on inimesed, kes minult teatud asju ootavad, kes loodavad mu peale, kellele ma eeskujuks olen. Aga mis saab siis, kui ma vääratan? Ma tean, et ma olen inimene, aga...

3) Ma kardan haiget saada. Oma elus olen ma pidanud palju pettuma. Olen usaldanud teatud inimesi, kes aga seda ära kasutavad.. Seetõttu ei usalda ma enam väga kergelt. Ma pean enne olema täiesti veendunud, et ma ei saa haiget. Anna andeks, kui ma Sinu suhtes vahel tõrjuv olen- see on mu kaitserefleks..

4) Ma kardan, et mu isaga juhtub midagi halba.. See hirm domineerib aeg-ajalt teiste hirmude üle. Mu isa on alkohoolik- olen enda vastu aus. Ta vahel läheb purjus peaga sõitnud. Jumal on Teda siiani hoidnud. Kuid kui kaua on Jumal armuline? Jumala armuga mängimine ei ole naljaasi.

Kuid kõik need hirmud panin ma Jumala ette 28. november, 2010. Ma tean, et vahel kardan ma uuesti kõiki neid hirme, eriti hirmu nr. 3 ja 4. Kuid Issi võtab taas ja asendab hirmu armastusega... Sest keda või mida ma peaksin kartma, kui Issi on minuga??

Noa laev

Umbes 4 kuud tagasi nägin ma üht hästi vahvat paroodiat Noa laevast. See film potsatas minu lemmikfilmide listis absoluutsele esikohale! See on üks neist filmidest, mida ma vaataks mitu-mitu korda.

Filmi sisust: USA kongressman Evan Baxter kolib oma perega New Yorki ja osutub edukaks valitsuse töös. Ühel hommikul heliseb tema äratuskell 7:00 asemel 6:14. Eriti närvi ajab meest see, et see kordub iga päev. Hommikul habet ajades tabab teda järgmine "üllatus:"lõug puhtaks aetud, kasvab habe kohe tagasi. Ta ei jäta aga jonni ja ajab habeme uuesti maha- tulemus paraku sama. Siis viskab mehel see tsirkus üle ja ta jätab asja sinnapaika. Tööle minnes avastab Evan, et tema autonumber on GEN614 (Gen. Ehk 1. Moosese raamat). Sel hommikul juhtub teisigi imelikke sündmusi- tema majanumber on 614; sünnib laps, kes kaalub 3 kg ja 614 g (või oli see 6 kg ja 14 g, vahet pole :D). Enne, kui Evan üldse on tööle jõudnud, hakkavad teda jälitama kõiksugu loomad- kährikud, tuvid, mürgised maod, ämblikud, skorpionid jne.
Koju saabudes näeb Evan üht meest, kes kastab tema lilli.
Evan: "Hei, kas ma tunnen teid?"
Mees:"Ei, aga mina olen Sind juba ammu tundnud! Sa oled kuristiku äärel, mis? (sellise väite esitab mees tema hullumeelset päeva arvestades. Kuidas ta seda teab? See mees on Jumal)."
Evan:"Ei."
Mees:" Pojakene, Sa tahad muuta maailma, eks? Mina ka."
Evan: "Jah, aga ma ei tea, kust alustada."
Mees: "Vaata, Evan, see on paljude inimeste probleem- tahetakse muuta maailma, aga ei osata alustada... Kuidas me muudame maailma? Ühe juhusliku heateo kaupa(One Act of Random Kindness), eks? Ja hei, Sul võib seda vaja minna."
Mees ulatab Evanile raamatu "Ark Building for DUMMIES" ning kaob.
Saabub uus päev, taas heliseb äratuskell 6:14 ning algab maadlus habemega, mis nüüd on juba palju pikem
Tema perekond ja kolleegid viskavad tema üle nalja. Koju tulles leiab ta oma maja eest virna goferipuitu. Tema ukse taha tuleb kinnisvaramaakler, kes soovib Evanile õnne- väidetavalt ostis Evan 9 krunti maad(Kusjuures tal endal pole absoluutselt asjast halli aimugi- ta pole ostnud ei krunte ega tellinud goferipuitu). Evan taipab, et Jumal tahab, et ta ehitaks laeva ja kaasab oma pojadki vahvasse ehitustöösse. Laeva ehitamise protsess on täiega ÄGE- Piibel ju ei räägi täpselt, mida Noa tundis, mida ta läbi elas, kui teised teda mõnitasid, kas ta lajatas endale haamriga piki sõrmi või mitte. SEE FILM annab selle HULLULT hästi edasi. Naisel üsna kiiresti närvid läbi- ta arvab, et mehel on saabunud keskeakriis..
Järgmisel hommikul leiab Evan duši alt tulles ürbi, mille juures on sedel : "Arvan, et see sobiks hästi Su juuste ja habemega. -J" ("-J" ehk Jumal). Ürp aga osutub naisele viimaseks tilgaks kannatuste karikas- ta pakib asjad, võtab pojad kaasa ning sõidab ära. Evan kurvastub ja vaatab taeva poole: " Ma tean, et kõik, mida Sa mu elus teed, teed Sa sellepärast, et Sa armastad mind...PALUN, armasta mind vähem."


Evan kõrvaldatakse töölt ja ta arvab, et see on Jumala järjekordne "üllas tegu"- nii jääks tal rohkem aega laeva ehituseks. Järgmises stseenis istuvad Evani naine ja lapsed kiirtoidurestoranis ning näevad telekast Evanit, kelle üle terve NY naerab: Evan ristitakse "New Yorki Noaks." Pojad lahkuvad hetkeks ning ema jääb üksi lauda. Mees (Jumal) märkab teda ja küsib:
Mees: "Kas kõik on korras, proua?"
Joan(Evani naine): "Ei, minu mees- New Yorki Noa, ilmselt olete kuulnud- ta ajab mind hulluks. Ta ütles, et Jumal käskis tal ehitada laeva.Mis ma sellest arvama peaksin? Kas see kõlab teile hullusena?"
Mees: See kõlab VÕIMALUSENA. Kui keegi palub Jumalalt julgust, siis mis Sa arvad- kas Jumal annab talle julgust või annab Jumal talle võimaluse olla julge? Kui keegi palub Jumalalt kannatlikust, siis mis Sa arvad- kas annab Jumal talle kannatlikust või hoopis võimaluse olla kannatlik? Kui keegi palub lähedasemat peret, siis mis Sa arvad- kas Jumal valab nad üle soojade tunnetega või annab neile võimaluse üksteist armastada? Kui Noa ehitas laeva, siis loomad läksid laeva KÜLG-KÜLJE kõrval. Noa perekond toetas Noad."

Joan mõistab, et selle asemel, et oma meest hukka mõista, peaks ta teda toetama. Nii pöördub Joan poegadega ühes tagasi koju. Koos saavad nad laeva valmis.

Filmi lõpus tekib üleujutus mitte vihmast, vaid--- Rikutud ehituskoodeksi tõttu puruneb järve ümber olev kaitsemüür ning linn ujutatakse üle. Tänu Evani ehitatud laevale pääsevad linnakodanikud ja Evani naabrid.

Pärast filmi tundsin end kuidagi nii ülevas meeleolus. Kui Sul on KUIDAGI VÕIMALIK see film hankida-HANGI! Minu aku laadis täis.

Thursday, December 2, 2010

Dreams still come true


Hei-hei armsad sõbrad! Rõõm teid taas tervitada siinpool ekraani!

Meil kõigil on südames salajas varjul palju-palju unistusi. Ja unistused on head! Vahel tundub, et on imelik ja veider panna neid Jumala ette. Kuid Piibel räägib sellest, et Jumal näeb neid. Niisiis ei õnnestu ka kõige leidlikumal inimesel Jumala eest oma unistusi peita.

Minu sees põles juba pisikeset piigast saati unistus mängida oma lemmikmuinasjutus peaosa. Lemmikuks on "Tuhkatriinu." See tundub tegelikult ju nii absurdne, kuid Jumal nägi seda unistust minus küpsemas.


2. november käsitlesime me Grimmide ja Andresenide muinasjutte. Imelik, et 11. klassis? Minu arvates ka :) AGA- õpetaja jagas meid rühmadesse ja andis igale ühele ühe muinasjutu, nende seas "Pünamütsike," "Hunt ja 7 kitsetalle," "Pöial-Liisi," "Hans ja Grete" jne. Meie rühm, kuhu kuulusid 4 tüdrukut ja poiss, sai "TUHKATRIINU!" Kuna minul oli kõige väiksem jalanumber, sain ma ka peaosa. Ma olin nii õnnelik "näitlemise" ajal ja ka pärast seda. 3. november toimus juba aulas nende esitlemine ning 4. novembril sain ma diplomi, millel seisis "Näitlemise ja kostüümi eest."


Meeletult rõõmu tegi see, ET JUMAL EI PIDANUD mu unistust veidraks või imelikuks, vaid täitis selle ainult selle pärast, et Ta tahtis mulle head meelt teha ja näidata oma armastust selle läbi! Ja usu mind- Ta tahab täita ka Sinu unistusi- ei ole vahel, kui suur või kui väike, kui tähtis või ebaoluline see unistus Sinu arvates on- PANE NEED JUMALA ETTE JA LASE TAL NÄIDATA OMA ARMASTUST! ÄRA KAHTLE!