Friday, December 10, 2010

Noa laev

Umbes 4 kuud tagasi nägin ma üht hästi vahvat paroodiat Noa laevast. See film potsatas minu lemmikfilmide listis absoluutsele esikohale! See on üks neist filmidest, mida ma vaataks mitu-mitu korda.

Filmi sisust: USA kongressman Evan Baxter kolib oma perega New Yorki ja osutub edukaks valitsuse töös. Ühel hommikul heliseb tema äratuskell 7:00 asemel 6:14. Eriti närvi ajab meest see, et see kordub iga päev. Hommikul habet ajades tabab teda järgmine "üllatus:"lõug puhtaks aetud, kasvab habe kohe tagasi. Ta ei jäta aga jonni ja ajab habeme uuesti maha- tulemus paraku sama. Siis viskab mehel see tsirkus üle ja ta jätab asja sinnapaika. Tööle minnes avastab Evan, et tema autonumber on GEN614 (Gen. Ehk 1. Moosese raamat). Sel hommikul juhtub teisigi imelikke sündmusi- tema majanumber on 614; sünnib laps, kes kaalub 3 kg ja 614 g (või oli see 6 kg ja 14 g, vahet pole :D). Enne, kui Evan üldse on tööle jõudnud, hakkavad teda jälitama kõiksugu loomad- kährikud, tuvid, mürgised maod, ämblikud, skorpionid jne.
Koju saabudes näeb Evan üht meest, kes kastab tema lilli.
Evan: "Hei, kas ma tunnen teid?"
Mees:"Ei, aga mina olen Sind juba ammu tundnud! Sa oled kuristiku äärel, mis? (sellise väite esitab mees tema hullumeelset päeva arvestades. Kuidas ta seda teab? See mees on Jumal)."
Evan:"Ei."
Mees:" Pojakene, Sa tahad muuta maailma, eks? Mina ka."
Evan: "Jah, aga ma ei tea, kust alustada."
Mees: "Vaata, Evan, see on paljude inimeste probleem- tahetakse muuta maailma, aga ei osata alustada... Kuidas me muudame maailma? Ühe juhusliku heateo kaupa(One Act of Random Kindness), eks? Ja hei, Sul võib seda vaja minna."
Mees ulatab Evanile raamatu "Ark Building for DUMMIES" ning kaob.
Saabub uus päev, taas heliseb äratuskell 6:14 ning algab maadlus habemega, mis nüüd on juba palju pikem
Tema perekond ja kolleegid viskavad tema üle nalja. Koju tulles leiab ta oma maja eest virna goferipuitu. Tema ukse taha tuleb kinnisvaramaakler, kes soovib Evanile õnne- väidetavalt ostis Evan 9 krunti maad(Kusjuures tal endal pole absoluutselt asjast halli aimugi- ta pole ostnud ei krunte ega tellinud goferipuitu). Evan taipab, et Jumal tahab, et ta ehitaks laeva ja kaasab oma pojadki vahvasse ehitustöösse. Laeva ehitamise protsess on täiega ÄGE- Piibel ju ei räägi täpselt, mida Noa tundis, mida ta läbi elas, kui teised teda mõnitasid, kas ta lajatas endale haamriga piki sõrmi või mitte. SEE FILM annab selle HULLULT hästi edasi. Naisel üsna kiiresti närvid läbi- ta arvab, et mehel on saabunud keskeakriis..
Järgmisel hommikul leiab Evan duši alt tulles ürbi, mille juures on sedel : "Arvan, et see sobiks hästi Su juuste ja habemega. -J" ("-J" ehk Jumal). Ürp aga osutub naisele viimaseks tilgaks kannatuste karikas- ta pakib asjad, võtab pojad kaasa ning sõidab ära. Evan kurvastub ja vaatab taeva poole: " Ma tean, et kõik, mida Sa mu elus teed, teed Sa sellepärast, et Sa armastad mind...PALUN, armasta mind vähem."


Evan kõrvaldatakse töölt ja ta arvab, et see on Jumala järjekordne "üllas tegu"- nii jääks tal rohkem aega laeva ehituseks. Järgmises stseenis istuvad Evani naine ja lapsed kiirtoidurestoranis ning näevad telekast Evanit, kelle üle terve NY naerab: Evan ristitakse "New Yorki Noaks." Pojad lahkuvad hetkeks ning ema jääb üksi lauda. Mees (Jumal) märkab teda ja küsib:
Mees: "Kas kõik on korras, proua?"
Joan(Evani naine): "Ei, minu mees- New Yorki Noa, ilmselt olete kuulnud- ta ajab mind hulluks. Ta ütles, et Jumal käskis tal ehitada laeva.Mis ma sellest arvama peaksin? Kas see kõlab teile hullusena?"
Mees: See kõlab VÕIMALUSENA. Kui keegi palub Jumalalt julgust, siis mis Sa arvad- kas Jumal annab talle julgust või annab Jumal talle võimaluse olla julge? Kui keegi palub Jumalalt kannatlikust, siis mis Sa arvad- kas annab Jumal talle kannatlikust või hoopis võimaluse olla kannatlik? Kui keegi palub lähedasemat peret, siis mis Sa arvad- kas Jumal valab nad üle soojade tunnetega või annab neile võimaluse üksteist armastada? Kui Noa ehitas laeva, siis loomad läksid laeva KÜLG-KÜLJE kõrval. Noa perekond toetas Noad."

Joan mõistab, et selle asemel, et oma meest hukka mõista, peaks ta teda toetama. Nii pöördub Joan poegadega ühes tagasi koju. Koos saavad nad laeva valmis.

Filmi lõpus tekib üleujutus mitte vihmast, vaid--- Rikutud ehituskoodeksi tõttu puruneb järve ümber olev kaitsemüür ning linn ujutatakse üle. Tänu Evani ehitatud laevale pääsevad linnakodanikud ja Evani naabrid.

Pärast filmi tundsin end kuidagi nii ülevas meeleolus. Kui Sul on KUIDAGI VÕIMALIK see film hankida-HANGI! Minu aku laadis täis.