Saturday, April 7, 2012

AADAM



On raske ette kujutada, mida tähendab olla esimene ja AINUKE inimene Maa peal. Üks asi on see, mida tähendab meie jaoks üksindus, teine asi on see, mida tähendas see Aadama- inimese, kes ei olnud kunagi kedagi endasugust tundnud- jaoks. Ta jäi ilma kõigest sellest, mis teeb Sind ja mind selleks, kes me oleme- tal polnud lapsepõlve, vanemaid, sõpru, perekonda. Ta pidi õppima inimeseks olemist ise. Õnneks ei lasknud Jumal tal selles olukorras kaua olla ning kinkis Aadamale ideaalse kaaslase Eeva. Nad olid terviklikud, kahjustamata.

Üks esimesi Aadama vestlusi Eevaga võis olla ilmselt Eedeni aias kehtivatest reeglitest. Enne, kui Jumal üldse Eeva lõi, oli ta andnud Aadamale kohustuse ja vastutuse Eedeni aia eest hoolitseda. Aias oli üks puu- hea ja kurja tundmise puu- millel oli piirang ning Aadam oli kohustatud Eevale sellest rääkima. Olen palju rõhutanud seda, et Jumal on džentelmen ega ole meid teinud robotiteks. Ta on andnud meile võimaluse valida Teda ning võimaluse MITTE VALIDA TEDA. Seda tegi Jumal ka Aadama ja Eevaga: Jumal andis neile valikuvõimaluse, seda võimaldas see puu ("Päeval, mil Sa sellest sööd, pead Sa surma surema." 1. Mo. 2:17).

Kristlased teavad, kuidas see lugu lõpeb. Enamus ilmselt vastab, et Aadama ja Eeva Eedeni aiast väljasaatmisega. Õige! Kuid täieliku lõpu saab see lugu ristipuul- päeval, mil Jumala KALLIS POEG lüüakse risti.

Tagasi Aadama juurde. Kes hoolega loeb, taipab, et selles loos (Eedeni aias juhtunu) tulevad välja mõned huvitavad asjaolud:

- ta on esimene zooloog, inimene, kes annab kõikidele loomadele nimed
- esimene maastikuarhitekt, hoidis aeda korras
- inimrassi esindaja
- esimene, kes oli loodud Jumala näo järele
- esimene inimene, kellel oli isiklik suhe Jumalaga

NÕRKUSED:
- vältis vastutust ja süüdistas Eevat
- puges peitu, kui sai aru, et ta oli valesti käitunud
- pigem eelistas leida vabandusi, kui tunnistada tõde (AGA EEVA ANDIS!)
- SUURIM VIGA: ühes Eevaga tõid maailma patu

ÕPPETUND TEMA ELUST:
- me ei peaks kunagi teisi süüdistama oma vigade pärast (AGA SEDA JU JUHTUB?!)
- me ei saa kunagi peitu pugeda Jumala eest
- me kõik oleme patused (kui Sa salvestad originaalkasettile filmi ja siis tuleb sinna kogemata reklaamipaus ka peale, siis nt CD-le ümbersalvestades see reklaamiklipp ei kao. See jääb, sest originaalil on see samuti olemas; samuti on meiega: oleme patused, sest originaal meist (Aadam ja Eeva) on vigane)

ÕPPETUND JUMALAST:
- Jumal on püha ja õiglane: kuigi ta armastas Aadamat ja Eevat, pidi ta nad Eedeni aiast ära saatma. Võib tekkida küsimus, kus siin õiglus on? Jumala Kuningriigis kehtivad seadused. Väljaspool neid seadusi pole õnnistust. Jumal annab inimesele võimaluse kas elada nende seaduste järele ja saada osa õnnistustest või mitte elada nende seaduste järele ja saada osa needusest ("siis pead Sa surma surema").

VÕTMESALM: "Ja Aadam vastas: "Naine, kelle Sa mulle kaasaks
andsid, tema andis mulle puust ja ma sõin." 1. Mo. 3:12. (Ärge siis unustage, et " nõnda nagu kõik inimesed surevad Aadamas, nõnda
tehakse ka kõik elavaks Kristuses" 1. Ko. 15:22)

Aadamast räägib Piibel 1. Moosese raamatus 1:26-5:5, kuid teda mainitakse ka nt 1. Ajaraamatu 1:1, Iiobi 31:33, 1. Ko. 15:22, 1. Ti.2:13-14.



Kui mina seda lugu loen, siis alati mõtlen, et mis juhtus Jumala südamega hetkel, kui Aadam ja Eeva pattu tegid. Ma pole seda kunagi mõistnud selgemini, kui siis, kui juhtusin kogemata nägema internetist vana head tuttavat Michelangelo maali. Seal kujutatakse lahutust. Võib-olla olen ma liialt dramaatiline, kuid sel hetkel teadsid nii Jumal kui Aadam, et nende suhe ei ole enam endine. Ja see kurvastas mõlemat osapoolt. Midagi on veel mu sees, mida ma ei oska elektroonilisele paberile panna. Aga las see siis jääb.