Tuesday, April 17, 2012

Külluses elamise ohud

„... ja kojad täis kõike head, mida Sa pole täitnud, ja raiutud kaevud, mida Sa pole raiunud, viinamäed ja õlipuud, mida Sa pole istutanud – ja kui Sa oled söönud ja Su kõht on täis saanud, siis hoia, et Sa ei unusta Issandat.“ 5. Mo. 6:11-12


Üks suurimaid raskusi elus, kas meile siis meeldib seda tunnistada või mitte, on järgida Jumalat, kui kõik on hästi- sõpru on ja nendega on suhted korras, perekonnasisesed suhted samuti, raha on piisavalt, selga on kah midagi panna. Ühesõnaga, KÕIK ON HÄSTI! Olen paljudel juhtudel näinud, kuidas kristlaste suhe Jumalaga külluses jahtub. See on REAALSUS!


Ka Piibel räägib mõningatest meestest, kes elus sama etapi läbisid:

  1. AADAM: Tema on viimasel ajal mind palju mõtlema pannud. Nii ka seekord :). Täpsemalt võib seda lugu lugeda 1. Mo 3. ptk-st. Aadam elas nö täiuslikku elu täiuslikus maailmas ning omas Jumalaga täiuslikku suhet. Just sellist suhet, nagu paljud meist tänapäeval igatsevad. Tema vajadused olid täidetud, tal oli kõik olemas. Sellest hoolimata langes ta saatana valmistatud lõksu.

  2. NOA: Täpsemalt saab temast lugeda 1. Mo 9. ptk-st. Noa ja tema perekond elasid üle suure veeuputuse, kogu maailm oli nende päralt. Nende elu oli edukas, elu oli lihtne. Noa aga jõi end purju ning needis oma poja Haami.

  3. IISRAELI RAHVAS: Täpsemalt saab sellest lugeda Kohtumõistjate raamatu 2. ptk-st. Jumal oli andnud Iisraeli rahvale Tõotatud Maa- lõpuks ometi puhkus suurest ringirändamisest! Kuid nii kui vapper ja ustav Joosua suri, hakkas see rahvas teenima ja kummardama kaanani ebajumalaid.

  4. TAAVET: Täpsemalt saab sellest lugeda 2. Saamueli raamatu 11.ptk-st. Taavet valitses riiki väga hästi ning Iisrael oli maailma seisukohalt heal positsioonil nii poliitiliselt, majanduselt kui ka sõjalises mõttes. Keset õitsengut ja edu rikkus Taavet Batseebaga ning lasi ka Batseeba abikaasa tappa.

  5. SAALOMON: Täpsemalt saab lugeda sellest 1. Kuningate raamatu 11. ptk-st. Saalomoni puhul saab tõesti rääkida, et tal oli KÕIK olemas: võim, kuulsus ja tarkus. Kuid tema üliküllus oli ka põhjus, mis ta langes. Ta armastas oma paganlikke ja ebajumalaid kummardavaid abikaasasid nii palju, et ta lubas enesel ning ka Iisraeli rahval kopeerida oma jälestusväärseid riitusi.


Kuidas olla edukas Jumala silmis?

Usun, et siin on tähtis roll õpetussõnadel, mille rakendamisel elus on 2 peamist mõju: edu ja hea maine, sest paljud neist õpetavad just nimelt, mis põhjustab läbikukkumisi ning halba mainet.


OMADUSED, MIS ON EELDUSEKS HEALE REPUTATSIOONILE JA EDULE:

  1. Õiglus (Õp. 10:7; 12:3; 28:12)

  2. Vale vihkamine (Õp. 13:5)

  3. Sõnade hoolikas valimine (Õp. 17:27, 28)

  4. Tarkuse armastus (Õp. 19:8)

  5. Alandlikkus ja jumalakartus (Õp. 22:4). Jumalakartus EI tähenda, et Sa peaksid hirmu (Uuuuuu, suur Jumal, ma kardan Sind.... :O :O) tundma Jumala ees. Jumalakartus seisneb teadvustamises, kui suur on Jumal. Sa peaksid Jumala suhtes olema lugupidav.

  6. Valmisoleks patu tunnistamiseks ja sellest loobumiseks (Õp.28:13)


OMADUSED, MIS ON EELDUSEKS, KUI TAHAD HALBA MAINET NING PIDEVALT ELUS FEILIDA:

  1. Kurjus (Õp.10:7; 12:3; 28:12)

  2. Au otsimine inimestelt, see tähendab, et teed mõningaid asju selleks, et inimestes enda vastu imetlust äratada (Õp. 25:27)

  3. Viha (Õp. 26:24-26)

  4. Enese kiitmine (Õp. 27:2)

  5. Patu varjamine (Õp. 28:13)


Need on vaid mõned asjad, milled otsustasin välja tuua. Vaata üle oma süda ja oma elu samuti. Kui mõni sellest viimasest nimekirjast kuulus Sinu omaduste juurde, oleks tark meelt parandada. Piibel ei käsi Sul olla õiglane, vihata valet, valida hoolikalt sõnu, olla alandlik ja jumalakartlik või parandada isegi meelt. Sa võid olla kuri, otsida au ja imetlust teistelt inimestelt, olla täis viha, varjata oma halbu tegusid ja ennast kiita. Piibel annab Sulle valiku. Jeesuski ütles, et on 2 teed. Jumal SOOVITAB oma Sõnas arendada endas omadusi, mille tulemuseks on hea reputatsioon ja edu, sest Ta hoolib Sinust ja tahab, et võiksid elada täisväärtuslikku elu. Sa saad ju ise sellest kasu, kui järgid Jumala juhiseid. Mille jaoks siis Piibel üldse on? Eks ikka selleks, et Su elu võiks juba Maa peal olla tükike taevast. Jumal armastab Sind.


Kui kellelgi on soov, et kirjutaksin mingil teda huvitaval teemal, siis teen seda rõõmuga. Kirjuta mulle e-meili aadressil iworkforgod16@gmail.com. BLESS TEILE, kallid Sõbrad!!